Буряк потрапив до нас із Візантії. У давнину його відваром користувалися, як дезінфікуючим засобом і зазвичай їли і вареним, і сирим.
Капуста – овоч, що має освіту. Наприклад, цвітну капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. А броколі американці називають «капустою з університетською освітою».
Картоплю у XVIII столітті в Росії при дворі подавали, як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.
Горошок був першим овочем, закритим у консервну банку.
Огірки та помідори у XVIII столітті вважалися отруйними. Зокрема, в Англії огірки одні лікарі називали отруйним, інші – «охолоджуючим» і такими, що викликають простуду. А про помідор у книзі «Повний посібник по садівництву», яку видано в Данії у 1774 р., писалося: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». На Русі помідори довго називали «скаженими ягодами».
Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄС більше ніхто не сміє називати її овочем чи коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.
Фахівці до цих пір не вирішили, овочем чи фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав ананас в оцті, а у графа Завадовського його шинкували, як капусту, зберігали у діжках і варили з нього борщ.
Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.
Немає коментарів:
Дописати коментар