Основні принципи правильного харчування
1. Фрукти, овочі та ягоди повинні бути у вашому щоденному раціоні. Вони містять велику кількість мінеральних солей, вітамінів, органічних кислот та інших корисних речовин. Овочі містять велику кількість клітковини, яка необхідна для доброго травлення та обміну речовин. З’їдайте більше овочів, ніж фруктів: фрукти містять багато сахарози.
2. Пийте достатньо води. Пийте не менше 1,5–2,5 л негазованої мінеральної або очищеної води на добу. Ця норма не є постійною величиною, залежить від вашої ваги. Зауважте: в щоденну норму води не входить чай, суп та інші рідини. Стакан води перед їжею налагоджує роботу шлунка. В той же час під час прийому їжі не варто пити воду.
3. Сніданок і обід повинні містити білкову їжу: м’ясо, сир, рибу, яйця, кашу. Вечеря — молочні, овочеві страви, каші. В першій половині дня вживайте в їжу молоко та молочні продукти з жирністю 3,5%, в другій — до 1,5%.
4. Виключіть із раціону напівфабрикати, смажені та копчені продукти, а також консерви та соління.
5. 2–3 рази на тиждень їжте рибу і щодня — хліб грубого помелу.
6. Замініть солодощі і шоколад — сухофруктами, цукор — медом тощо.
7. Відмовтеся від алкоголю.
8. Не пропускайте прийоми їжі, їжте вчасно. Пам’ятайте: нерегулярний прийом їжі призводить до порушення травлення.
9. Вчіться правильно приймати їжу: не відволікайтеся на телевізор, розмови, читання. Відчуття насичення настає тільки через деякий час і, відволікаючись на щось, мозок може не зрозуміти, що їжі вже достатньо, і психологічно ви буде мати почуття голоду.
Немає коментарів:
Дописати коментар