понеділок, 11 квітня 2016 р.

...історична правда...

Щороку 11 квітня відзначають Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Саме 11 квітня 1945 американські війська вторглися на територію найбільшого табору - Бухенвальда. В'язні, що знаходилися в Бухенвальді, підняли повстання, результатом якого стала ліквідація табору.Пам\'ятник радянським громадянам та військовополоненим, розстріляним у Бабиному Яру. фото: babyn-yar.gov.ua
Саме на території Німеччини діяло близько 14 тисяч таборів. Під час Другої світової війни в таборах перебувало 18 мільйонів чоловік, 5 мільйонів з них були громадянами Радянського Союзу, до складу якого на той момент входила Україна.
Щорічно в Україні під час проведення Міжнародного дня визволення в'язнів нацизму проходить низка заходів, в якому бере участь і президент України. У цей день Україна разом з усім світом кланяється людям, які пройшли важкий шлях через фашистські табори. Саме в цей день весь світ віддає данину скорботної пам'яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах, розташованих на території України. Це концтабору - «Сирецький», «Бабин Яр» і «Дарницький», в яких загинула величезна кількість людей 30-ти країн світу за роки війни. Також у День визволення в'язнів у місті Дніпропетровську проходила зустріч з колишніми в'язнями фашистських таборів. Сотні громадських організацій провели значну роботу з виплат компенсацій Німеччиною та Австрією в'язням фашистських таборів. Загальна сума компенсації становила в період 1999-2004 років 80,3 млн. гривень.

Немає коментарів:

Дописати коментар