четвер, 24 вересня 2015 р.

Шановні 11 - класники !!!

Восени 1942 р. в районі Сталінграда у результаті контрнаступу радянських військ 19-23 листопада в оточенні опинилось 330-тисячне угруповання армії генерал-фельдмаршала фон Паулюса. 2 лютого 1943 р. оточені гітлерівські частини капітулювали. Перемога під Сталінградом була початком докорінного перелому в ході Великої Вітчизняної та Другої світової воєн.
З грудня 1942 р. розпочалосявизволення України від німецько-фашистських загарбників. Першими на землю України вступили війська 1-ї гвардійської армії генерала В. Кузнєцова, що 18 грудня 1942 р. вибили окупантів із с. Півнівки Міловського району на Луганщині.
Успішний наступ радянських військ продовжувався до лютого 1943 p. iувінчався визволенням Харкова. Але 19 лютого 1943 р. ворожі частини розпочали потужний контрнаступ. Недооцінка можливості контрудару призвела до втрати Донбасу та Харкова.Результат пошуку зображень за запитом "україна 1943"
Щоб узяти реванш за поразку під Сталінградом і перехопити стратегічну ініціативу, гітлерівське командування в липні 1943 р. розпочало потужний наступ у районі Курська і Бєлгорода (Курська дуга).
Курська битва (5 липня - 23 серпня 1943 р.) була однією з найбільш значних і вирішальних подій Великої Вітчизняної та Другої світової воєн. У ході неї радянськими військами були розгромлені відбірні дивізії вермахту. Перемога під Курськом відкрила можливість для широкого наступу Червоної армії на всьому південному напрямку радянсько-німецького фронту. Відтак, уже 23 серпня було визволено Харків.
Битву за звільнення Лівобережної України умовно можна поділити на два етапи. Протягом першого (серпень - вересень 1943 р.) радянські війська розгромили німецькі угрупування на Лівобережній Україні, Донбасі, вийшли до Дніпра у районі Дніпропетровська й створили кілька плацдармів на правому березі. На другому етапі (жовтень - грудень 1943 р.) радянські війська ліквідували ворожі плацдарми у районі Запоріжжя та Мелітополя і створили власні стратегічні плацдарми на правому березі Дніпра біля Києва та Кременчука.
Однією з найбільших військових операцій по визволенню України стала Донбаська операція (13 серпня - 22 вересня 1943 p.). 8 вересня 1943 р. радянські війська визволили Сталіно (Донецьк) - центр Донбасу.

Немає коментарів:

Дописати коментар