суботу, 13 лютого 2016 р.

....історія боротьби..


Дмитро Клячківський (Клим Савур, Охрім, Білаш та ін. ) – український політичний і військовий діяч, полковник УПА.
Народився у місті Збараж Тернопільської області 4 листопада 1911 р. Син бідних селян, за іншими даними - син банківського клерка. Закінчив Станіславську гімназію, навчався на юридичному факультеті Львівського університету. Відбув службу в польській армії. Працював у кооперативній організації «Народна торгівля» у Станіславі в 1934 році.
В юнацькі роки вступив у ряди організації «Українських націоналістів». З того часу все життя в революційній боротьбі. У жовтні 1937 р. був заарештований польською поліцією, деякий час перебував в ув’язненні. У 1938 р. член Управи спортивної організації «Сокіл» у Збаражі. Обласний провідник юнацтва ОУН Станіславщини (1939—1941), займався організаційною роботою серед молоді.
З осені 1939 року після приходу більшовиків переходить на нелегальний стан. У 1941 році Дмитро Клячківський заарештований у Львові радянськими спецслужбами. Засуджений під час процесу 59-ти до смертної кари, яка була замінена на 10 років тюремного ув’язнення. У липні 1941 року втік з Бердичівської в’язниці.
Зимою 1941-42 рр. Дмитро Клячківський обіймає пост провідника ОУН на північно-західних українських землях. Він відіграє важливу роль в організації перших відділів УПА та розбудові її структури на Волині і Поліссі. Займався розробкою тактики боротьби з гітлерівцями, формуванням кінних підрозділів УПА, організацією самооборони. З січня 1943 року і до своєї героїчної смерті займав пост командира групи військ УПА-Північ.
Більшість джерел вказують на те, що Дмитро Клячківський загинув 12 лютого 1945 р. у бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів Клеванського району на Рівненщині.
Проте у квітні 1992 року в управу Рівненського РУХу надійшов офіційний лист з Управління Служби безпеки України на запит народного депутата України В.М.Червонія. В листі повідомляється, що в архіві УСБУ по Рівненській області є зведення від 19 лютого 1945 року про те, що «12 лютого ц.р. о 14.30 під час проведення операції військовослужбовцями 233-го особого стрілецького батальйону ВВ НКВС і працівниками УНКВС у районі села Суськ Олександрійського району виявлено три учасники ОУН-УПА, які намагалися сховатися від переслідування, але вбиті бійцями НКВС. Серед убитих виявлений командуючий УПА «Клим Савур». Особи інших двох убитих не встановлені. Зі схрону вилучено: автоматів - 3, пістолетів - 2, револьверів - 1, автоматних магазинів - 5, набоїв - 150. Інші документи УПА і фотокартка «Клима Савура». У якому саме місці біля села Суськ сталася ця подія, куди передали вилучені зі схрону документи УПА, фотокартка «Клима Савура» ..

Немає коментарів:

Дописати коментар