суботу, 20 червня 2015 р.

«СВОБОДА» КІРОВОГРАДА ВЗЯЛА УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ З ПИТАНЬ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ

З прес - служби обласного осередку ВО " Свобода"

«Свобода» Кіровограда взяла участь у конференції з питань перейменування обласного центру
11 червня 2015 року в приміщенні міської ради м. Кіровоград відбулася наукова конференція «Перейменувальні процеси в топоніміці як ціннісний вибір українського суспільства». Від осередку націоналістів на конференції була присутня керівник відділу національної пам’яті обласної організації ВО «Свобода» Олена Мазур.
Організаторами конференції виступили Український інститут Національної пам’яті, Інститут української археографії та джерелознавства, імені М. Грушевського НАН України, Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Кіровоградська міська рада, Громадська організація «Спільна дія» та Кіровоградське обласне товариство ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.
Як зазначають організатори, внаслідок прийняття закону про декомунізацію у громад є 6 місяців для того, щоб перейменувати населені пункти, що мають назви, співзвучні з тоталітарним «совєцьким» режимом. На конференції виступили провідні науковці України та області. Серед них – В. Брехуненко (імені М. Грушевського НАН України), В. В’ятрович (Український інститут Національної пам’яті), О. Колотуха (Київський національний університет ім. Т. Шевченка), а також А. Домаранський, О. Гелевера, О. Ратушняк з Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка та інші. Всі одностайно підкреслили важливість процесу перейменування та його невідкладність.
За словами Олени Мазур, позитивним моментом конференції є те, що вона була ініційована науковцями, до того ж не тільки кіровоградськими, а з усієї України. Було запрошено фахових істориків із Запоріжжя, Дніпропетровська й Києва. «Але прикро, що не заслухали представників громадськості та політичних партій. Науковці завжди відірвані від простих людей, а в таких справах, як зміна назви обласного центру, дуже важлива комунікація з місцевим населенням. Можливо, якби була подібна комунікація, на загал би проявилися більш різноманітні бачення», - зазначила Олена Мазур.
Кіровоградцям запропонували такі варіанти назви обласного центру: Скіфополь, Золоте Поле, Богунськ, Інгульськ, Єлисаветград та інші. Виступи науковців були суперечливими, але майже всі присутні зійшлися на тому, що перейменування повинно бути виховним. Тому важливо прив’язувати назву як обласного центру, так і вулиць, що потребують перейменування, до історії. Автор багатьох підручників Федір Турченко підкреслив, що історія – це ідеологія, а ідеологія – це виховання. «Є люди, які створили націю і державу, тому їх імена повинні бути увічнені у назвах вулиць», -  підкреслив науковець.
По завершенню конференції представниці Кіровоградської обласної організаці ВО «Свобода» вдалося поспілкуватися з Богданом Короленком (Український інститут Національної пам’яті). Олена Мазур та Богдан Короленко зійшлися на тому, що назва «Єлисаветград» є такою ж неприйнятною для міста, як і «Кіровоград». В ході розмови Олена Мазур висловила пропозицію створити покрокові методичні рекомендації, які допомогли б в короткий термін дати Кіровограду гідну назву.
«Є побоювання, що це питання відсунуть на задній план та намагатимуться замовчувати, тому треба діяти рішуче і швидко. Ми рекомендуємо, щоб Комісія, створена при міській раді Кіровограда,  у питаннях перейменування керувалася  рекомендаціями політиків та громадськості. Особливо слід дослухатися до тих людей і політичних сил, які, власне, і стали рушієм декомунізації в Україні», - підкреслила керівник відділу національної пам’яті обласного осередку «Свободи» Олена Мазур.

Немає коментарів:

Дописати коментар