вівторок, 27 жовтня 2015 р.

Жовтень 1944...


Наприкінці жовтня наша країна відзначає День визволення України від фашистських загарбників. «З метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні постановляю: Установити в Україні День визволення України від фашистських загарбників, який відзначати щорічно 28 жовтня». (Указ Президента України «Про День визволення України від фашистських загарбників» № 836/2009 від 20 жовтня 2009 р.)
Визволення України почалося зі сходу — з операції «Малий Сатурн». Це були завершальні бої Сталінградської битви — однієї з найбільших битв Другої світової (листопад 1942-лютий 1943), — яка стала переломною у ході війні між двома велетенськими державами — фашистською Німеччиною та СРСР — на користь Радянського Союзу.
На початку зими 1942 р. були звільнені перші населені пункти України, а остаточне визволення українських земель розпочалось у ході Курської битви (5 липня-23 серпня 1943 р.). 23 серпня війська Степового фронту звільнили місто Харків. У вересні-жовтні 1943 р. розгорнулась героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони («Східний вал»). Київ було визволено 6 листопада 1943 р. Київська наступальна операція завершила корінний перелом у ході Другої світової війни й мала надзвичайний вплив на весь наступний характер воєнних дій. З поверненням Україні її столиці та з виходом радянських військ на Правобережжя ні в кого вже не залишалося сумнівів, що німецько-фашистській армії на українській землі не втриматися. Остаточне визволення України було справою часу.У 1944 р. радянське командування силами чотирьох Українських фронтів здійснило серію блискучих наступальних операцій:
25 січня-17 лютого 1944 р. Корсунь-Шевченківська операція;
січень-квітень 1944 р. визволення значної частини Правобережної і Західної України;
26 березня 1944 р. перехід через державний кордон із Румунією;
8 квітня 1944 р. перехід через державний кордон з Чехословаччиною;
10 квітня 1944 р. ворога вибито з Одеси, і, водночас, прорвавши добре укріплену оборону, війська 4-го Українського фронту та Приморської армії розгромили вороже угруповання на Кримському півострові;
9 травня 1944 р. після кровопролитного штурму було визволено Севастополь;
27 липня 1944 р. визволено Львів.
У перебігу Карпато-Ужгородської операції відбулося визволення від фашистської окупації території України в її довоєнних кордонах, а на останній стадії операції радянські війська очистили від ворога головне місто Закарпатської України Ужгород і 28 жовтня завершили визволення Закарпатської України.

Немає коментарів:

Дописати коментар