пʼятницю, 2 жовтня 2015 р.

....історична правда...

29 ВЕРЕСНЯ 1938-ГО ОСОБЛИВА ТРІЙКА УПРАВЛІННЯ НКВД ЗАСУДИЛА ДО РОЗСТРІЛУ УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА Й БАНДУРИСТА ГНАТА ХОТКЕВИЧА

 
"Ловко грає, аби ще й очі вийняти, то був би знатний кобзар", — казали сліпі співці, почувши гру на бандурі молодого Гната Хоткевича.
 
 
 
Він народився 1877-го в Харкові, в родині кухаря та наймички. Родина купця Михайлова, у якого служили батьки, щоліта виїздила в село Деркачі під Харковом. Брали й Гната. Там сліпий "дядько Павло із Деркачів" став його першим учителем гри на бандурі. Хоткевич блискуче закінчує реальне училище і вступає до Харківського технологічного інституту. За участь у студентських виступах 1899-го його на рік відраховують з інституту. Тоді він "бандуру під руку й — у Київ, до Лисенка".
 
— З інтелігентів, що досягли віртуозності на бандурі, я знаю одного Хоткевича, який виконує народний репертуар і навіть сам складає на цім інструменті власні твори, — визнає композитор Микола Лисенко.
 
Далі були численні виступи з бандурою по всій Україні. А 1902-го Гнат Хоткевич організовує концерт бандуристів на XII археологічному з"їзді у Харкові. А 1907-го  уклав "Пiдручник гри на бандурi", створив концертний репертуар. За життя написав понад 600 романсів, хорів, струнних квартетів й інших творів для бандури й оркестру бандур.
 
...Його арештували 23 лютого 1938 року. Після трьох місяців допитів 60-річний Хоткевич підписує "зізнання", що нібито є німецьким шпигуном.
 
1928-го в автобіографії для повного видання творів Гнат Хоткевич писав, що розповісти про себе може "в два щоти: родився у Харкові, жив у Харкові, здається, й помру в Харкові ж, або десь поблизу". Його розстріляли 8 жовтня 1938 року в підвалі харківської тюрми НКВД.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар