четвер, 22 січня 2015 р.

Миха́йлівський собо́р — найдревніша споруда Видубицького монастиря, зведена у 1070–1088 роках Великим князем Всеволодом, сином Ярослава Мудрого.

...Для ЗНО...
Спочатку князь Ярослав Мудрий будує Софійський собор, головний престіл якого присвячується Різдву Пресвятої Богородиці, а його син Всеволод, також великий київський князь, закладає 1070 року церкву "святого Михайла у монастирі Всеволожім на Видобичі" і вже 1088 року її освячує.Син Всеволода Володимир Мономах також збудував церкву на честь святого Архистратига Божого Михаїла в Городці Ос-терському 1089 року. Року ж 1108 "закладена була церква святого Михайла, Золотоверха, Святополком-князем, місяця липня в одинадцятий день"[3]. Цей великий київський князь, син Ізяслава І і внук Ярослава Мудрого, став фундатором Золотоверхого монастиря, в якому й був похований 1113 року

Найбільшою святинею Михайлівського монастиря стали мощі святої великомучениці Варвари, привезені сюди дружиною князя Святополка, яка була дочкою візантійського імператора Олексія І Комнина і носила в хрещенні ім'я Варвара.Історія Києво-Михайлівського монастиря знає й чимало інших дивних Божественних чудес, одне з яких записано в Никонівському літописі XVI століття під 1109 роком. Повідомляється, що на Михайлівській церкві з'явився невідомий птах "величиною з овна, і сяяв усілякими кольорами, і пісень безперестанно співав, і багато насолоди походило від нього, і сидів на церкві шість днів, і полетів, і ніхто ніколи вже не міг його бачити". Початок XX століття для монастиря був трагічним. У 20-х роках монастир перестав функціонувати. День Києва 2000 року починає урочисту церемонію відкриття відродженого Михайлівського Золотоверхого собору.( Прихисток студентів - листопад 2013)

Немає коментарів:

Дописати коментар