пʼятницю, 23 січня 2015 р.

Експедиції початку ХХ століття (Антарктида)

Фото: Самые впечатляющие фотографии Антарктиды начала XX века Фото: Самые впечатляющие фотографии Антарктиды начала XX векаФото: Самые впечатляющие фотографии Антарктиды начала XX векаФото: Самые впечатляющие фотографии Антарктиды начала XX века 
Спостереженнями Борхгревінка скористались організатори англійської антарктичної експедиції під керівництвом Роберта Скотта. На зібрані від пожертвувань кошти був збудований корабель "Діскавері", закуплене необхідне спорядження та продовольство. На початку січня 1902 р. експедиція досягла Антарктиди (м.Адер). До складу експедиції крім офіцерів та матросів входили вчені: ботанік, геолог, фізик, два лікарі та ін. Насамперед дослідники обстежили високогірний берег Землі Вікторії до вулканів Еребус і Терор, потім на судні попливли вздовж всього льодового бар'єру Росса до його східного закінчення, відкрили там Землю Едуарда VII. На зворотному шляху знайшли прохід в льодовому бар'єрі Росса і на санях дійшли до 78050'пд.ш. (як перед тим Борхгревінк). Біля о.Росса "Діскавері" зазимував і звідти Скотт організував кілька санних походів вглиб материка. Дослідникам дуже бракувало полярного досвіду і за словами самого Скотта перші вилазки виявились невдалими. Помилки були очевидними: одежа, їжа і все решту нікуди не годилось. Треба було до наступної весни все реорганізувати. Пізніше була обстежена Земля Вікторії, сам Скотт разом з Е Шеклтоном та ще одним супутником обстежили берегову окраїну Землі Вікторії до 82017'пд.ш. Звідти вони побачили на півдні льодовикове плато та гори, що простежувались майже в меридіональному напрямі (Трансантарктичні гори). На початку лютого після 3-місячної вилазки всі три дослідники, що ледве вже пересувались, повернулись на базу.
   Перед цим у січні до о.Росса підійшло допоміжне судно з вугіллям та іншими припасами і Скотт відіслав на батьківщину хворих, а сам залишився з екіпажем "Діскавері" на другу зимівлю. Були здійснені три великі походи на нартах під час яких вдалося з'ясувати, що Земля Вікторії – це плато висотою приблизно 3000 м, а льодовий бар'єр – це північний край гігантського шельфового льодовика Росса, який простежується на південь за 80 паралель.
   
В лютому 1904 р. з Англії прибуло два допоміжних судна і з допомогою вибухівки звільнили "Діскавері" з льодового полону. Всі три кораблі успішно повернулись до Англії.

Немає коментарів:

Дописати коментар