понеділок, 2 листопада 2015 р.

...світ навколо...

Прапор, прапорець, вимпел — з часів племінних воєн вони відігравали важливу і зрозумілу роль — заявляли і попереджали, демонструючи наміри та амбіції. Прапор — це не просто емблема, а справжня ідеологія. Звичайно, за останні століття первинна функція прапора трохи втратила свою актуальність, проте серед однотипних і нудних прапорів є по-справжньому цікаві.
Ми зібрали найбільш незвичайні прапори в новітній і не дуже історії, які варті того, щоб про них знати.
Мозамбік
Єдиний національний прапор у світі, на якому намальована зброя — як бойова, так і аграрна. Мотика, перехресна з автоматом Калашникова, — державні символи африканської країни, які відразу дають поняття про стан справ всередині. Громадянська війна там не припинялась багато десятиліть, і донині тривають конфлікти.
Сицилія
Древній прапор Сицилії вперше був прийнятий в 1282 році після подій Сицилійської вечерні в Палермо. Для прапора характерна наявність в центрі трискеліона (зображення трьох ніг, що виходять із спільного центру), голови Медузи Горгони, а також трьох змій або трьох колосків пшениці, які також виходять з центру зображення. Три ноги символізують три крайні точки острова Сицилія. Тринакрія, інша назва трискеліона (від грецького слова trinacrios, що означає трикутник), є також першою назвою острова, яку дали в античний період греки. Кольори прапора позначають міста Палермо і Корлеоне, які заснували конфедерацію проти Анжуйського будинку, що правив Сицилією.
Гаваї
Незважаючи на те що Гаваї ніколи не були частиною Британської імперії, архіпелаг досі має прапор з явним колоніальним відтінком. Так сталося за випадковим збігом обставин — ще в часи, коли Гаваї управлялися місцевим монархом Камамеха. Той був настільки зачарований красою «Юніон Джека», що вирішив прийняти варіацію на тему як офіційний прапор своєї острівної держави.
Острів Мен
Ще один тріскеліон на карті світу, один з найстаріших прапорів світу, останнє редагування — друга половина XIII століття, але офіційно прийнято лише 27 серпня 1971 рік
Камбоджа
Прапор Камбоджі в період японської окупації 1942-1945 рр. Прапор має явний мілітаристський і політичний підтекст.
Заїр
Плакатно-революційний мотив знайшов відображення на прапорі Заїру — країни, в якій боротьба за свободу не зупинялася все двадцяте століття.
Непал
Єдиний національний прапор, який не є класичним чотирикутником.
Антарктика
Хоча в Антарктиді і немає державності, прапор у неї все-таки є, і він ясно дає зрозуміти, що це нейтральна територія.

Немає коментарів:

Дописати коментар