суботу, 23 травня 2015 р.

23.5.1938 — вбитий Євген Коновалець,

Картинки по запросу євген коновалець
Голова проводу 

українських націоналістів (з 1927), 

перший голова ОУН.


У 1901-1909-му навчався в Львівській академічній гімназії. З 1909-го вивчав право на юридичному факультеті Львівського університету.Із студентських років вів активну громадсько-політичну діяльність. У 1910 брав участь у боротьбі студентства за український університет у Львові, під час якої від рук польського шовініста загинув Адам Коцко.

У 1912 став секретарем львівської філії «Просвіти» Від 1913-го як один з лідерів українського студентського руху був обраний до складу головної управи Українського Студентського Союзу, де належав до національно-демократичної секції. Незабаром став членом Української Національно-Демократичної Партії Картинки по запросу євген коновалецьНа початку I-СВ 2 серпня 1914-го мобілізований до австрійської армії (19 полк Крайової оборони (ландверуЛьвова В червні 1915-го, під час боїв на Маківці, потрапив у російський полон. У 1915 — початку 1916-го перебував у таборі для військовополонених у Чорному Яру Приблизно в кінці липня 1917 приїжджає до Києва. Появу в столиці починає з вступу до Галицько-Буковинського комітету допомоги жертвам війни і популяризацією в середовищі ЦР та УГВК ідеї створення окремої військової одиниці.Картинки по запросу євген коновалець
У жовтні-листопаді 1917 рр. Коновалець спільно з Р. Дашкевичем та іншими членами ГБК сформував Галицько-Буковинський курінь Січових Стрільців, який незабаром перетворився в одну з найбоєздатніших частин Армії УНР.В січні 1918-го Коновальця, після проведення реорганізації, було обрано командиром Куреня Січових Стрільців.В кінці серпня 1918 р. Коновалець отримав від П. Скоропадського дозвіл на формування Окремого Загону Січових Стрільців з осідком у Білій Церкві Після підписання Скоропадським договору про федерацію СС підтримали Директорію УНР у повстанні проти влади гетьманського режиму, та приєднались до військ Директорії в Мотовилівському бою.Картинки по запросу євген коновалецьПісля прийняття 6 грудня 1919 р. на нараді Головного отамана з представниками уряду та військовими керівниками УНР рішення про розформування українських регулярних частин Коновалець видав наказ про самодемобілізацію підрозділів Січових Стрільців.У листопаді 1919 р. Коновалець потрапив до табору для полонених у Луцьку. Навесні 1920 р., звільнившись з ув'язнення, перебрався в Чехо-Словаччину. Намагався у порозумінні з Симоном Петлюрою організувати з інтернованих бійців УГА, що знаходились в Чехословаччині, і українських полонених з таборів у Італії військове формування та робив спроби організувати збройне підпілля на окупованих українських землях.
Картинки по запросу євген коновалецьКартинки по запросу євген коновалець
Поразка національно-визвольних змагань 1917–1921 рр. та чотиристороння окупація України спонукали Коновальця до пошуку нових методів боротьби за незалежність УкраїниУ серпні 1920 р., за безпосередньою участю Коновальця, було створено Українську Військову Організаці 20 липня 1921-го Коновалець повернувся до Львова і очолив Начальну Команду УВО28 січня — 3 лютого 1929-го на конгресі у Відні було створено Організацію українських націоналістів, головою проводу якої було обрано Коновальця.23 травня 1938-го Коновалець загинув у Роттердамі в результаті спецоперації проведеної органами НКВС СРСР. Вбивство Коновальця виконав Павло Судоплатов (пізніше — керівник розвідувально-диверсійного управління НКВС СРСР, генерал КДБ). 

Немає коментарів:

Дописати коментар