понеділок, 25 травня 2015 р.

Піоновий рай...

Запашні, махрові піонії затьмарюють своєю красою всі ранні літні квіти. Розкішні кущі піоній - предмет мрій будь-садівника. Але втілення цієї мрії вимагає певних знань і зусиль. Ми розповімо про найголовніші.
У наших садах піонія живе так давно, що ми і не замислюємося про його походження. Проте квітка цей прийшов до України  з далекого Китаю. Дикі сорти піонії дійсно живуть і в Китаї, і в Монголії, і в Середземномор'ї, і навіть на Кавказі. У ті далекі часи люди цінували піонія не стільки за декоративність, скільки за лікувальні властивості. Першовідкривачами в цій області були, звичайно ж, китайці. З піонії робили заспокійливу настоянку, з його допомогою лікували кашель і серцеві болі, знімали напругу в м'язах, судоми. Шанували піонія і палкі закохані. Але не за красу і аромат. Вважалося, що листя піонії заважають зачаттю. Правда, застосовували їх досить дивно: вирушаючи на побачення, клали в нижню білизну або черевики.
Через тисячу років учні Карла Ліннея дали тим піонії імена. Один з них - піонія молочноцветковий, інший - лікарський. Сьогоднішні розкішні піонії - білі, рожеві, бордові, лососеві, у смужечку і цяточку, махрові і не дуже, низькі і високі, ранньоквітучі і позднецветущіх їх нащадки. Кажуть, на основі «дикунів» вже виведено 6000 сортів. І всі такі різні, що вчені ніяк не домовляться про класифікацію. Більшість зійшлися на тому, що розрізняти піонії потрібно за формою квітки.Картинки по запросу піонії

Сам по собі
Фаворитом серед піоній останні років п'ять залишається півонія деревовидна. Решта піонії з першими морозами йдуть в сплячку, скинувши листя, йдуть під сніг, голим кущиком. Навесні на їх гілках з'являється листя. Але, на жаль, не всі деревовидні піонії в нас зимують: холоднувато ім. Хоча морозостійких сортів виведено вже досить багато. Батьківщина цих піоній - Китай і Тибет. Ростуть вони там на родючій вапнякової грунті. Тому й у нас люблять землю з великою кількістю перегною. Навесні не переносять застою вологи, потрібен хороший дренаж. Але в період вегетації потребують рясного поливу. Місце їм потрібно сонячне. Ближче до зими вкривають не тільки кореневу систему, то і про всяк випадок ховають гілки під ковдру з лапника. І постійно стежать, щоб коренева шийка була присипана землею (але не дуже глибоко) і не оголювалася. Від цього залежить рясність цвітіння.Картинки по запросу піонії

Місце під сонцем
Чому у нас так люблять піонії? Швидше за все не тільки тому, що вони красиві. Вони чудово переносять всі негаразди і легко пристосовуються до наших кліматичних умов. Багато з них - справжні спартанці. Роками сидять на одному місці, і нічого-то їм не потрібно. Відомий кущ, який прожив на одному місці 90 років! Тим не міні буде краще, якщо ми виконаємо їхні маленькі забаганки. По-перше, вони люблять сонечко. Але не дуже шанують вітру. Тому містечко краще відвести сонячне й захищене від вітрів. Не дуже люблять сидіти на південній стороні у цегляної стіни будинку. Там їм душно і спекотно. Не люблять сидіти біля водостоків і в низинах, де близько підходять грунтові води. По-друге, не люблять, коли їх часто турбують, ділять, пересаджують з місця на місце. Ділити кущ можна в 6-8-річному віці, не раніше. Але чим старше кущ, тим важче його ділити. Процедуру цю краще за все робити в серпні-вересні. Яму краще зробити заздалегідь, щоб земля осіла. Інакше при осіданні з кущем може оголитися коренева шийка і кущ буде погано цвісти. Старі кущі не варто ділити «по живому», краще викопаний кущ (листя попередньо обрізати на висоту 10 см) кілька годин підсушити, щоб коріння стали більш гнучкі. По-третє, піонії воліють глинисту або суглинних грунт, а не піщану і торф'яну. По-четверте, люблять полив. Особливо навесні, коли йде їх активне зростання. І обов'язково стежите за шийкою - першої ниркою на кущі. На легких піщаних грунтах її потрібно заглиблювати на 5-7 см, на суглинках досить 3-4 см. А ще піонії люблять, щоб їх щороку підгодовували. Найкраще коров'яком.Картинки по запросу піонії

Як на долоні...
Піонія - кущ примітний. Він, як актриса в червоній сукні, притягує до себе всю увагу. Ландшафтні дизайнери до таких «активістам» ставляться дуже обережно. Тому місце йому потрібно знайти гідне і разом з тим ненав'язливе. Піонія, причому будь-який вид і сорт, чудово виглядає на газоні в якості соліста. Або, як дизайнерикажуть, солітера. Якщо садите під вікнами, то не ближче 2 метрів від стіни. Але краще, якщо між стіною і піонією є зелені сусіди. Вибирайте ароматні сорти. Пам'ятайте, що піонвого запаху - немає. Вони всі пахнуть по-своєму: хто лавандою, хто жасмином, хто скошеною травою. Непогано виглядають піонії і вздовж доріжок. Потрібно лише враховувати, що з кожним роком кущ розростається і виповзає на доріжку. Тому при посадці відступайте приблизно на 50-60 см. Ну і звичайно, піонії чудово виглядають в змішаному квітнику. Тільки тут потрібно ретельно підбирати сусідів. Головне, щоб ними не опинилися агресори, які заб'ють піону кореневу систему і потім ніякими пряниками їх звідти не виманиш.Картинки по запросу піонії

Класифікація піоній
В Україну заморські піонії потрапили в XVII столітті. Ділили їх тоді на дві групи: «кучеряві» і «сухуваті», тобто на махрові і прості. Сьогоднішні піонії «раскудрявілісь» так, що ледь вміщаються в п'ять груп.

Прості піонії. За тисячоліття вони практично не змінилися. Простенький квітка складається з декількох пелюсток, розташованих в один-два ряди. У центрі - численні тичинки.
Напівмахрові піонії. Мають декілька рядів пелюсток з численними тичинками в центрі. Останнім часом ці піонії входять в моду, оскільки їх кущ стрункішою махрового і не розвалюється під вагою квітів.
Махрові піонії. Найчисленніші. Над створенням нових сортів трудяться тисячі селекціонерів, вражаючи величиною і махровістю квітки. Усередині групи селекціонери виділили підгрупи (корончаті, кулясті, розовідний). Тичинок і маточок у них немає або вони не видно. У любителів-квітникарів ці піонії найпопулярніші.
Японські піонії. На скромну кількістю пелюсток схожі на прості піонії. Але середина заповнена видозміненими широкими тичинками, іменованими стамінодії. Сорти ці вивели японські селекціонери, тому група і отримала таку назву.
Анемоновідние піонії. Щось середнє між японськими і махровими. Легка махровість і той же помпон всередині. Сорти цієї групи сьогодні не дуже популярні.
В останні п'ять-десять років американські селекціонери вивели дуже незвичайні піонії. Ботаніки не знають, до якої групи їх віднести. Скуйовджене квіти з порізаними пелюстками нагадують попугайні сорти тюльпанів. Фахівці скептично поставилися до новинки, обізвавши їх виродками. Але попит на них існує, незважаючи на високу ціну.


«Пам'яті Гагаріна»
висота 50-70
Цвітіння - 19.06-24.06
Діаметр квітки 18 см.



«Неон»
висота 90-100
цвітіння 29.06-20.07
Діаметр квітки 16 см.



«Томас Ліптон»
висота 70-80
цвітіння 19.06-24.06
Діаметр квітки 18 см.



«Мадам Баттерфляй»
висота 90-100
цвітіння 19.06-24.06
Діаметр квітки 16 см.



«Грасьель»
висота 80-90
цвітіння 24.06-29.06
Діаметр квітки 14 см.



«Рапсодія»
висота 80-90
цвітіння 05.06-10.06
Діаметр квітки 16 см.



«Гольден Брейсліт»
висота 90-100
цвітіння 19.06-24.06
Діаметр квітки 15 см.



«Сноу Клауд»
висота 100-120
цвітіння 05.06-10.06
Діаметр квітки 22 см.



«№ 301»
висота 70-80
цвітіння 0.06-14.06
Діаметр квітки 14 см.

Немає коментарів:

Дописати коментар