середу, 27 травня 2015 р.

У Пересопниці знайшли сенсаційні артефакти князівської доби.

Унікальну колекцію - 16 печаток княжих часів передав музею місцевий житель. Печатки датують ХІ - ХІІ століттям. На одній із них зображений тризуб. 

 - Відтиски печаток були на скринях, у яких перевозили всіляке добро. Це робили для того, аби майно ніхто не вкрав.   Колекцію печаток знайшли неподалік греблі, де раніше був в’їзд у княжу Пересопницю. Очевидно, там було щось на зразок митниці, де розпломбовували вантаж. Зазвичай, такі печатки виготовляли зі свинцю чи олова. На одному боці було зображення князя, на другому - якогось святого. Траплялися й написи. На звороті ж печатки із тризубом викарбуваний хрест. Картинки по запросу печати княжих часів

Історично тризуб символізував поєднання Божественного, батьківського й материнського - священних начал, трьох природних стихій - повітря, води й землі. Ідея символіки двозубця або тризуба досить поширена. Так, у прадавні часи на землях Центральної України тризуб був знаком родових і племінних старійшин. Приклади стародавніх тризубів знайшли на Поділлі, в Ольвії (в Південній Україні), на території прадавнього Босфорського царства. Також вважається, що тризуб - це відображення Рарога, вісника небесної справедливості, сокола, який летить із висоти донизу. 

У багатьох древніх цивілізаціях цей птах асоціювався з чимось високим: у стародавньому Єгипті це був символ Сонця, у Монголії сокіл знищив “сонячного перевертня”, перси асоціювали його з царською владою, індіанці та слов'яни називали так доблесних воїнів. У віруваннях наших предків саме сокіл сидів на верхівці світового дерева. Тому дехто вважає, що саме сокіл, який падає донизу, став прототипом родового герба Рюриковичів". Загалом за час проведення розкопок у Пересопниці археологи знайшли понад кілька сотень артефактів. Вони належать до давньоруського періоду - це натільні іконки, хрестики, уламок булави та кистень. Знахідки репрезентують усі періоди існування стародавнього поселення.
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2015/05/27/137483-peresopnyci-znayshly-sensaciyni-artefakty-knyazivskoyi-doby

Немає коментарів:

Дописати коментар