пʼятницю, 29 травня 2015 р.

Фінляндії можна позаздрити..

Фінський парламент – Eduskunta – обирається за пропорційною системою відкритих партійних списків. Ця система, із незначними змінами, функціонує у країні тисячі озер вже майже сто років.Eduskunta налічує 200 депутатів, які обираються у 13 виборчих округах: 12 багатомандатних, величиною від 7 до 35 мандатів.
Ще один округ – Aland – одномандатний. За Аландським архіпелагом закріплене одне місце у парламенті незалежно від кількості його населення. Так гарантується представництво інтересів території, яка в минулому належала Швеції.
Фінська виборча система не передбачає голосування за партію. Віддати голос можна виключно за кандидата, вписавши його порядковий номер у спеціально відведене місце у бюлетені.
У Фінляндії відсутній виборчий бар’єр, а розподіл мандатів між партіями та кандидатами здійснюється на основі індексів, які розраховуються за допомогою формули D’Hondta - спеціальній формулі розподілення мандатів, що використовується у низці країн, у тому числі і європейських. В округах, де партія є популярною, відбуваються праймеріз – попередні внутрішньопартійні голосування, на яких члени партії визначають, хто потрапить до остаточного списку кандидатів.
В найближчі чотири роки – з 2016 по 2020 – у Фінляндії проводитимуть експеримент із інтернет-голосуванням.

Немає коментарів:

Дописати коментар