середу, 20 травня 2015 р.

....світ краси..

..в 1844 - народився Микола Мурашко, український художникпедагог, художній критик, історик мистецтва та громадський діяч. Народився  в місті Глухові, у сім'ї різьбяра іконостасів.Інтерес до малювання проявився у хлопця з дитинства, він збирав і копіював картинки з книг, робив самостійні малюнки.
У 1863 р. М. Мурашко їде до Петербурга, бажаючи вступити до Академії мистецтв. У тому ж році починає відвідувати Академію, як вільний слухач.
У роки навчання молодий художник зарекомендував себе, як неабиякий графік, про що свідчить створений ним у 1864–1867 роках літографічний портрет Т. Г. Шевченка. Портрет Т. Г. Шевченка не тільки творча удача М. Мурашка, а й один із найяскравіших і високохудожніх зображень великого поета в українському мистецтві.
Завершити повний курс навчання в Академії Мурашко не зміг – завадила хвороба. Він був змушений повернутися до України.У 1875 році Микола Іванович у себе вдома відкрив рисувальну школу. Серед перших її учнів були дорослі та діти, аматори живопису і мистецтва.исувальна школа М. І. Мурашка проіснувала понад 25 років і була закрита 22 травня 1901 року.З ініціативи М. І. Мурашка, починаючи з 1877 року, в Києві почали щорічно організовуватися художні виставки, на яких були представлені твори видатних російських, українських і зарубіжних художників-реалістів.

Немає коментарів:

Дописати коментар