понеділок, 25 травня 2015 р.

Were are you from?

Нотатки з Криму ...Оля Михайлюк, спеціально для УП.Життя

...Моя нова знайома викладає англійську для дітей. Нещодавно, розповідає, було заняття для наймолодшої групи – по чотири роки. Починали з What is your name? та Were are you from?Діти відповідали, хто з якого міста, а одна дівчинка розгубилася й сказала, що з Росії. Усі на неї якось дивно подивилися, й вона виправилася: з України.
Тоді їй запропонували просто: I'm from Simferopol. Дівчинка погодилася. Багато кримчан зараз схожі на цю дівчинку.
І що з цим робити нам разом і кожному з нас?.. Говорили про це кілька годин, піднімаючись 16 травня на Чатир-Даг, де мала відбутися спільна молитва, 18 кілометрів крутими схилами. Зроби все, що ти можеш, а решту зробить Бог
Вже повертаючись, чую десь за кілька кроків спереду: "Слава Україні". Не встигаю зрадіти, як дівчина в етнічному вбранні поруч: "О ні, тільки не це". Не встигаю проаналізувати, засудити чи виправдати – як усі починаємо помічати підозрілих кремезних чоловіків, що не піднімалися з нами, що ніби випадково гуляють тут між дерев. Нижче – машини поліції, всі озброєні й непривітні.
Мета їхньої присутності незрозуміла. Очевидно, просто зайвий раз нагадати про себе.
На наступний день, щоправда, з’ясовується, що все набагато цинічніше, ніж можна було передбачити. У підніжжя Еклізі-Бурун (найвища вершина плато Чатир-Даг) невідомі знищили пам’ятник депортованим татарам, що був встановлений у 2014 р. ініціативною групою напередодні річниці депортації кримськотатарського народу.
Від встановленого 16 травня прапора лишилося тільки поламане деревце. Сам пам’ятник зкинули з гори, попередньо відбивши національний символ.У сімферопольській школі, де вчиться син моєї знайомої, батькам наказали зібрати гроші на портрети – Ленін, Сталін і Путін тепер мали би висіти в кожному класі.....

Немає коментарів:

Дописати коментар